Vertaislainat

Vertaislaina on kaikessa yksinkertaisuudessaan yksityishenkilöltä toiselle annettu laina. Nämä henkilöt tosin eivät välttämättä ole entuudestaan tuttuja, vaan vertaislainan hakeminen tapahtuu netissä välittäjän kautta. Pikavippeihin verrattuna vertaislaina voi olla edullisempi vaihtoehto, mikäli etsit suurempia lainasummia. Pikavippi on kuitenkin nopeampi, joten jos haluat 50-500 euron lainan heti tilille on vippi kannattavampi valinta. Voit lukea pikavipeistä lisää täällä. Vertaislainaa taas voi ottaa jopa 15 000 euroa.

Vertaislainat lasketaan joukkorahoituksiksi, sillä lainaprosessissa ei ole mukana pankkeja tai lainafirmoja. Netissä toimivat vertaislainasivustot vain kokoavat yhteen lainoja antavat sijoittajat sek{ lainoja tarvitsevat henkilöt. Tämä antaa kummallekin osapuolelle vapautta ehtojen suhteen, sillä esimerkiksi lainan korko ja takaisinmaksuun vaadittava aika päätetään aina tapauskohtaisesti. Kummankaan osapuolen henkilötietoja tosin ei luovuteta missään vaiheessa, vaan nimien ym. tietojen sijasta käytetään asiakasnumeroita.

Kyseessä on siis turvallinen tapa lainata rahaa nopeasi ja joustavilla ehdoilla. Tämä sivu kertoo enemmän vertaislainoista ja lainan hakemisesta. Lue alempaa myös siitä, milloin vertaislaina voi olla parempi vaihtoehto kuin pikavippi, ja päinvastoin.

Maailman vanhin lainamuoto

Ideana vertaislaina ei ole uusi, sillä ihmiset ovat kautta aikojen lainanneet toisiltaan rahaa. Lainojen ottaminen läheisiltä voi kuitenkin joskus kiristää välejä, mikäli esimerkiksi takaisinmaksun kanssa tulee ongelmia. Vertaislainan ottaminen netistä lainasopimuksella anonyymilta lainanantajalta tekee ehdoista selkeät ja reilut.

Sijoittaja eli lainanantaja voi saada sijoituksilleen tuottoa 5-11%, mikä on paljon enemmän kuin muissa sijoituskohteissa. Korkea tuotto tosin tarkoittaa samalla myös sitä, että riski hävitä on sekin suhteellisen korkea. Tappiota voi syntyä siinä tapauksessa, jos lainanottaja ei pystykään maksamaan lainaa takaisin.

Vertaislaina vai pikavippi

Pikavippi on toiminut nopeana pelastuksena suomalaisille rahapulassa jo monen vuoden ajan. Pikavippien suuruus on enintään vain 500 euroa, joten sillä ei voi kustantaa suurempia menoja, kuten remonttikuluja, autonkorjausta tai lääkärilaskuja. Toisaalta taas ylimääräisiä kuluja tai suuria korkosummiakaan ei ehdi kertyä, koska pikavippi maksetaan keskimäärin kuukaudessa pois.

Vertaislainan etu on nimenomaan lainasumman suuruus. Lainanottaja voi saada jopa 15 000 euroa vertaislainaa ja takaisinmaksuaikaakin peräti vuosia. Vertaislaina on usein edullisempi, sillä sen suosio on ajanut hinnat alemmas vuosi vuodelta. Siksi vertaislaina sopii suurempiin menoihin tai esimerkiksi lainojen yhdistämiseen, mikäli sinulla on entisiä pikavippejä takaisinmaksettavana. Voit lukea lisää lainojen yhdistämisestä täällä.

Pikavippejä koskeva toiminta on hyvin säädeltyä ja koroillekin on asetettu korkokatto. Vertaislainoissa lainanottaja ja sijoittaja ovat pitkälti itse vastuussa lainastaan sekä oikeuksistaan. Vertaislainoja koskevia säädöksiä ollaan kuitenkin uudistamassa, jotta toimintaa voidaan valvoa paremmin. Valitsemalla luotettavan ja mahdollisesti kotimaisen vertaislainasivuston voit vähentää riskejä, joten lue muiden kokemuksia yritystä ennen lainan ottamista.

Mistä vertaislainaa voi hakea?

Vertaislainaa on helpoin hakea netin vertaislainasivustoilta, joita kutsutaan myös markkinapaikoiksi. Useimmilla sivustoilla on vertaislainalaskuri, josta voit saada osviittaa lainan kokonaiskustannuksista. Muista, että korko ja muut kulut voi varmistaa vasta lainan hakemisen jälkeen saatavista tarjouksista, sillä jokaisen lainanantajan ehdot voivat olla erilaiset sijoittajasta riippuen. Hakemuksen jättämisen jälkeen sinulle lähetetään tarjous lainasta ehtoineen, minkä jälkeen sinun tulee hyväksyä sopimus.

Tässä vielä tarkemmat ohjeet lainan hakemiseen:

Vertaislainan hakeminen

  • Etsi sopiva vertaislainasivusto ja lue muiden kertomuksia parhaista lainoista.
  • Päätä itsellesi sopiva vertaislainasumma sekä takaisinmaksuaika taloudellisen tilanteesi mukaan. Hyödynnä sivustojen laskureita.
  • Täytä lainahakemus ja liitä hakemukseen todistus tuloistasi heti nopeuttaaksesi hakemuksen käsittelyä. Todistukseksi riittää kirjallinen selvitys palkkatuloista tai etuuksista.

Lainanvälittäjä ottaa sinuun yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse heti kun sopiva lainaaja löytyy. Tämä voi tapahtua heti lainahakemuksen tekemisen jälkeenkin.

Kun olet ottanut lainan, saat yleensä käyttöösi verkossa toimivan palvelun, jossa voit seurata lainasi takaisinmaksua ja anoa esimerkiksi lyhennysvapaita kuukausia.

Takaisinmaksu suoritetaan kuukausittaisilla lyhennyksillä laskujen avulla.

Kenelle vertaislainaa myönnetään

Aivan kuten pikavippien ja muidenkin lainojen kanssa, myös vertaislainojen hakijoilta vaaditaan tiettyjä asioita, jotta laina voidaan myöntää. Useimmissa tapauksissa vaaditaan vähintään 20 vuoden ikä, mutta ikäraja voi olla korkeampikin. Lisäksi vaaditaan suomalainen pankkitili sekä verkkopankkitunnukset lainahakemuksen yhteydessä tehtävää tunnistautumista varten.

Myös hakijan luottokelpoisuus arvioidaan eikä maksuhäiriömerkintöjä yleensä suvaita. Tämä johtuu siitä, että ymmärrettävästi lainan antaja haluaa olla varma lainanottajan kykenevän maksamaan laina takaisin ajallaan.

Vertaislainan ehdot

Lainan ehdot on hyvä lukea tarkkaan, jotta tiedät mitä tapahtuu esimerkiksi takaisinmaksun viivästyessä ja mitkä oikeudet sinulla on vaikkapa lainan peruuttamiseen. Ehdoista näkyy myös lainanvälittäjän palkkiot ja muut mahdolliset lisäkustannukset. Ei siis kannata ostaa sikaa säkissä.

Ehtojen mukaan lainanvälittäjällä on oikeus tarkistaa lainanhakijan luottotiedot, mikä toisaalta ei ole ongelma mikäli ne ovat täysin kunnossa. Muista kuitenkin, että mikäli sinulla on vanhoja velkoja tai luottotiedot menneet, ei lainan saaminen välttämättä onnistuu. Silloin voi olla parempi ottaa pikavippi, koska vaatimukset vipin saamiseen ovat kevyemmät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *