Onko laina aina hyvä vaihtoehto?

Kukaan tuskin suunnittelee ottavansa lainaa, mutta erilaiset elämäntilaat vaativat joskus lisärahoitusta, jota saa helpoiten erilaisen lainan avulla. Tosielämässä monet ihmiset turvautuvat lainaan ja jos sen maksaa ajallaan takaisin, eivät kustannuksetkaan ole kovin suuret. Lainanottajan tulee kuitenkin olla vastuullinen, sillä erityisesti suuremman lainan ottaminen on taloudellisesti merkittävä teko. Jos lainan ottaa ajattelematta takaisinmaksua sen kummemmin, voi lyhennysten myöhästyminen tai takaisinmaksun epäonnistuminen johtaa pahimmassa tapauksessa jopa ulosottoon tai maksuhäiriömerkintöihin.

Tällä sivulla käsittelemme lainan ottamisen syitä sekä tilanteita, joissa lainan ottaminen on ymmärrettävää ja jopa kannattavaa. Lisäksi annamme vinkkejä niihin hetkiin, jolloin lainan ottaminen ei välttämättä ole hyvä vaihtoehto, vaan rahaa kannatta hankkia muulla tavalla.

Laina voi olla ainoa turva

Olipa kyseessä sitten pidempäänkin suunniteltu hankinta tai hätätilanne, joissakin tapauksissa lainan ottaminen on melkeinpä ainoa vaihtoehto. Siksi Suomessakin tukeudutaan yhä edelleen erilaisiin vippeihin ja lainoihin, sillä pankkilainat voivat olla vaikeita saada eikä lähimmäistenkään joukosta löydy ihmisiä, jotka voisivat auttaa. Tästä syystä lainan ottaminen ei ole lainkaan harvinaista, vaikka monen asenne etenkin pikalainoja kohtaan onkin hieman skeptinen.

Milloin lainan ottaminen kannattaa?

Lainan ottaminen on hyvä idea tietyissä tilanteissa ja tässä niistä muutama esimerkki:

Erääntyneet luottokorttivelat tai vanhat lainat

Jos sinulla on paljon vanhoja velkoja tai esimerkiksi takaisinmaksettavia pienlainoja, voi kuukausittan kulua suuri summa pelkkiin hoitomaksuihin ja useisiin eri korkoihin. Jos otat yhden suuremman lainan, voit kuitata kaikki aikaisemmat lainat ja luottokorttivelat kerralla ja keskittyä sen jälkeen lyhentä

Suuret ostokset ja muut menot

Kaipaako keittiösi uutta ilmettä tai hajosiko pyykkikone yllättäen? Aina ei voi varautua jokaiseen tilanteeseen säästämällä, jos arkinen elämä vie rahaa jo muutenkin. Silloin voi turvautua erilaisiin lainaratkaisuihin, kuten joustoluotto tai suurempi lainasumma. Joustoluoton voi usein ottaa, vaikka ei olisi varma siitä, kuinka paljon rahaa tarvitaan. Luottotili nimittäin voidaan aukaista täysin ilmaiseksi, ja korkoa tai muita kustannuksia alkaa kertyä vasta sitten, kun rahaa nostetaan. Siksi voit ottaa joustoluoton ennen uusien kodinkoneiden hankintaa, ja mikäli omat rahasi eivät riitä, luottotili toimii eräänlaisena hätävarana, jonka puoleen voit kääntyä aina silloin kun tarvitset.

Tapahtumat, kuten häät

Häät ovat hyvä esimerkki hinnakkaista, mutta tärkeistä tapahtumista. Hääpäivä on pariskunnan tärkein päivä, mutta suunnittelu, tilat, ruoka ja musiikki voivat viedä paljon rahaa. Syntymäpäivät tai muut juhlat ovat nekin tietysti näyttävän juhlinnan arvoisia, mutta kaikki niistä vaativat jonkin verran rahaa jo etukäteen. Etenkin jos häät suunnitellaan nopeasti, ei säästäminen välttämättä onnistu.

Ottamalla esimerkiksi muutaman tuhannen nopean lainan voit kattaa kaikki suurimmat kulut kerralla ja maksaa lainaa takaisin pikkuhiljaa parin vuoden ajan. On totta, että lainan ottamiseen liittyy muitakin kustannuksia kuten korko, mutta toisaalta valitsemalla alhaisen koron maksat pienen hinnan siitä, että saat järjestettyä unohtumattoman päivän joko itsellesi tai läheisillesi.

Käsiraha tai takuuvuokra

Ehkä olet juuri löytänyt unelmiesi vuokra-asunnon, joka viedään varmasti käsistä ellet maksa takuuvuokraa heti? Tai haluat uuden auton, mutta osamaksua varten sinun tarvitsee antaa käsiraha ensin? Tällaiset tilanteet lasketaan nekin yllättäviksi, sillä kaikilla ei ole säästötiliä pahan päivän varalle tai varsinkaan tuhansia euroja ylimääräistä silloin kun rahaa tarvitaan.

Joustoluotto tai pienlaina myönnetään nopeasti, joten ne ovat parempi vaihtoehto esimerkiksi pankkilainan sijaan silloin, kun tarvitset suurempia summia rahaa heti. Nopeimmat lainayritykset käsittelevät hakemukset heti (mikäli haet lainaa asiakaspalvelun aukioloaikana) ja hyväksymisen jälkeen rahat siirretään tilillesi välittömästi, mikäli sinulla on käytössäsi sama pankki kuin kyseisellä lainayrityksellä. Muuten rahansiirron käsittely voi viedä eri pankkien takia pari kolme pankkipäivää. Tämä on silti nopeampaa kuin tavallinen lainanhakuprosessi pankista.

Suuremmat lainat, kuten asuntolainat ja autolainat

Mikäli tarvitset kymmeniä tuhansia euroja lainaa, voi silloin olla parasta kääntyä pankin puoleen. Pikalainat, vertaislainat ja muut yksityiset rahoituspalvelut eivät nimittäin myönnä kovin suuria summia – enintään voit saada 6000 euroa ilman vakuuksia. Pankki tosin vaatii hieman enemmän tietoa siitä, miksi lainaa haetaan, ja mahdollisesti jopa vakuuden tai takaajan. Jos olet ostamassa asuntoa, sinulla ei kuitenkaan ole kovin monia vaihtoehtoja, vaan pankki on silloin sopivin valinta.

Jos oma taloutesi on huonossa kunnossa

Pienlainaa voi ottaa aivan arkisiinkin tilanteisiin, sillä lainanantajat eivät kysele lainan tarkoituksen perään. Jos vuokra tai sähkölasku ovat myöhässä, voi laina pelastaa sinut pulasta. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei laskujen kuittaamista lainoilla kannata ottaa tavaksi, sillä takaisinmaksun kanssa voi tulla ongelmia jos oma talous ei ole kunnossa. Silloin voit suunnitella omaa budjettiasi hieman tarkemmin, jotta palkkapäivän jälkeenkin sinulla on vielä rahaa jäljellä arkisiin menoihin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *